Què passa a la República Democràtica del Congo?

Des de mitjans dels anys 90 la República Democràtica del Congo (RDC) és escenari d’una guerra que ha causat al voltant de 5 milions de víctimes mortals, centenars de milers de desplaçats i refugiats, una greu crisi humanitària i violacions continuades dels drets humans contra el conjunt de la població civil, on almenys 200.000 dones i menors han patit la violència sexual com a arma de guerra.
Malgrat el seu greu impacte, és un conflicte oblidat per a l’opinió pública internacional i està silenciat per part dels mitjans de comunicació, que en donen una imatge parcial i esbiaixada, sense analitzar les seves arrels històriques i culturals, ni les dinàmiques locals, regionals i internacionals, vinculades no només a l’explotació dels recursos naturals sinó també a dinàmiques de poder, on Rwanda i altres països de la regió juguen un paper fonamental, en un món globalitzat on les grans potències (EUA, Xina) competeixen per ampliar les seves àrees d’influència.
Trencar el silenci que envolta la RDC permetrà donar veu als actors locals que s’organitzen per sobreviure i fer front a aquesta situació, fer visibles de manera concreta les connexions entre aquestes dinàmiques locals i la dimensió internacional, fer palès que el model de consum imperant contribueix a perpetuar una situació de violència i d’economia de guerra en la que participen directa o indirectament ciutadans congolesos i congoleses, però també empreses locals i internacionals, davant la permissivitat i fins i tot la complicitat de governs i organitzacions internacionals.

divendres, 1 de març del 2013

COMUNICAT DE PREMSA



El MWC 2013 fuig d'estudi davant de les demandes de més responsabilitat i transparència en la fabricació de mòbils

Amb el lema EXIGIM RESPONSABILITAT en l'extracció de minerals i la producció dels aparells i TRANSPARÈNCIA en la cadena de subministraments de minerals, les i els activistes de la Xarxa d'Entitats per la RD del Congo han estat presents al MWC els quatre dies de congrés per interpel·lar els assistents i la ciutadania sobre la manca de transparència i traçabilitat en la cadena de subministraments. Aquests són uns requisits essencials per garantir que els minerals utilitzats en la fabricació dels mòbils -entre els quals el coltan-, no procedeixen de l'explotació il·legal en zones conflictives de la RD del Congo, generant mort, violència i pobresa .

Barcelona, 1 de març.- Amb motiu de la celebració a Barcelona de la sisena edició del Congrés Mundial dels Mòbils (MWC), la Xarxa d'Entitats per la RD del Congo s'ha mobilitzat durant tota la setmana per exigir més responsabilitat a les empreses de telefonia mòbil, així com traçabilitat dels minerals utilitzats en la cadena de subministraments i visualitzar l'impacte en drets humans de l'extracció de minerals arreu del món i la manca de transparència en l'explotació de recursos naturals en zones en conflicte. Un exemple és la RD del Congo, on l'extracció de minerals juga un paper decisiu en la perpetuació de la guerra i el finançament de grups armats. Alhora, aquesta extracció de minerals s'ha accelerat els darrers anys pel consum creixent de mòbils i la reduïda vida útil dels aparells.
Les actuacions es van realitzar a l'entrada del recinte del Congrés, sense cap incidència, despertant la curiositat dels participants, interessats i algunes persones molestes en llegir les reivindicacions. Només dimarts 26 de febrer, agents de la policia local van impedir les accions de la Xarxa i els van desallotjar de l'entrada del Congrés, sense que aquest incident es repetís els altres dies.