Què passa a la República Democràtica del Congo?

Des de mitjans dels anys 90 la República Democràtica del Congo (RDC) és escenari d’una guerra que ha causat al voltant de 5 milions de víctimes mortals, centenars de milers de desplaçats i refugiats, una greu crisi humanitària i violacions continuades dels drets humans contra el conjunt de la població civil, on almenys 200.000 dones i menors han patit la violència sexual com a arma de guerra.
Malgrat el seu greu impacte, és un conflicte oblidat per a l’opinió pública internacional i està silenciat per part dels mitjans de comunicació, que en donen una imatge parcial i esbiaixada, sense analitzar les seves arrels històriques i culturals, ni les dinàmiques locals, regionals i internacionals, vinculades no només a l’explotació dels recursos naturals sinó també a dinàmiques de poder, on Rwanda i altres països de la regió juguen un paper fonamental, en un món globalitzat on les grans potències (EUA, Xina) competeixen per ampliar les seves àrees d’influència.
Trencar el silenci que envolta la RDC permetrà donar veu als actors locals que s’organitzen per sobreviure i fer front a aquesta situació, fer visibles de manera concreta les connexions entre aquestes dinàmiques locals i la dimensió internacional, fer palès que el model de consum imperant contribueix a perpetuar una situació de violència i d’economia de guerra en la que participen directa o indirectament ciutadans congolesos i congoleses, però també empreses locals i internacionals, davant la permissivitat i fins i tot la complicitat de governs i organitzacions internacionals.

divendres, 1 de febrer del 2013

COMUNICAT DE PREMSA

El NO de CiU i PP impedeix l'aprovació d'una declaració institucional de l'Ajuntament de Barcelona que demanava més responsabilitat i transparència en l'explotació de recursos naturals a les empreses que participaran al Congrés Mundial de Mòbils (MWC)


La iniciativa s'emmarca en la campanya No amb el meu mòbil de la Xarxa d'Entitats per la RD del Congo i ja ha sumat l'adhesió de diversos ajuntaments catalans.

S’insta les empreses fabricants a introduir més transparència en la cadena de subministrament per garantir que els minerals utilitzats en la fabricació dels mòbils, sobretot el coltan, no procedeixen de l’explotació il·legal i que la seva compra no està contribuint a la violació dels drets humans a la RD del Congo, que disposa del 80% de les reserves mundials. 

Barcelona, 1 de febrer.- La declaració, impulsada per Xarxa d'Entitats per la RD del Congo i presentada al plenari d'avui pel grup d'ICV-EUA, amb el suport del PSC i d'Unitat per Barcelona (UpB), demanant a les empreses que participen al MWC més transparència en la cadena de subministrament dels recursos naturals, i que aquestes es comprometin a vetllar per la legalitat de tot el procés de comercialització del coltan i d’altres recursos minerals explotats il·legalment a la RD Congo per a la fabricació dels aparells de telefonia mòbil. No ha estat aprovada per la negativa de CIU i del PP.
Aquesta iniciativa de la Xarxa se suma a un moviment internacional iniciat ja fa diversos anys per l’Associació nord-americana Enough Project que amb el projecte Raise Hope for Congo han elaborat un mètode objectiu i rigorós de classificació de les empreses segons el nivell de traçabilitat, control i auditoria i certificació de la cadena comercial de subministrament dels minerals

En el document també es demana al Govern de la Generalitat, de l'Estat espanyol i de la UE que impulsin legislació perquè no s’utilitzin minerals procedents de la zona de conflicte de la RD Congo de la mateixa manera que s’ha fet amb la Llei Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act elaborada i aprovada pel Congrés dels EUA.

El punt clau de la declaració, es que es demana a l'organització del Congrés Mundial dels Mòbils (MWC) que se celebra a Barcelona entre el 25 i el 28 de febrer, que inclogui un espai de reflexió i diàleg sobre la responsabilitat social de les empreses de telefonia mòbil, amb l’objectiu de visibilitzar l’impacte de la manca de transparència en l’explotació dels recursos naturals a la RD del Congo en la perpetuació de la guerra i en el finançament del grups armats per part d’altres països de la zona, Rwanda i Uganda, tal com ho han reconegut els informes de Nacions Unides.No es pot obviar el lucre il·lícit d’alguns actors armats de la regió i de les empreses involucrades (tant locals com multinacionals) en la cadena de subministrament. 

Valoració de la Xarxa d'Entitats per la RD del Congo

La Xarxa lamenta que el govern de la ciutat hagi deixat passat l'oportunitat de mostrar de nou el costat solidari de Barcelona, que sense renunciar a l'organització de gran events d'impacte econòmic per la ciutat sempre ha estat capdavantera en la defensa dels drets humans. Considerem que en aquesta decisió de rebutjar la declaració han primat interessos econòmics i de comoditat per sobre del dret legítim dels pobles a no ser explotats. 

La Xarxa reitera que la declaració proposada no pretén reduir el comerç de mòbils ni renunciar a la celebració del MWC a Barcelona, sinó recordar que aquesta font de riquesa i de visibilitat per a Barcelona no esdevingui alhora una font d'explotació, mort i invisibilitat per les persones que viuen a les zones d'on s'extrauen els minerals que fan possibles els aparells de telefonia mòbil. Només demanem més informació a la ciutadania per un consum responsable, que l’ explotació del recursos es faci en condicions dignes, i més transparència en la cadena de subministrament.

Des de la Xarxa també s'apel·la a la responsabilitat social de les empreses per poder obrir processos de diàleg i debat que els permetin avançar en aquesta transparència. Apel·lem als grups municipals de CIU i PP a Barcelona perquè assumeixin la seva responsabilitat per fer que aquest procés sigui possible. 

Fins ara ja són set els ajuntaments catalans que han aprovat aquesta moció (Lleida, Sabadell, Castelldefels, Sant Boi de Llobregat, Castellar del Vallès, Manresa i Vilassar de Mar) i, paradoxalment, amb el vot favorable de CiU i PP en alguns d'aquests ajuntaments. 

Les mocions presentades s'emmarquen en la campanya NO AMB EL MEU MÒBIL de la Xarxa d’entitats per la RD del Congo, iniciada el febrer de 2012, coincidint amb la cinquena edició del Congrés de Telefonia Mòbil. Aquesta és una campanya de sensibilització i d’incidència que vol cridar l’atenció de tots els usuaris i usuàries de telefonia mòbil i de la societat en general sobre la situació d’injustícia que pateix la població congolesa provocada, en part, per les condicions d’explotació i d’expoli dels recursos naturals de la RDC. La campanya de la Xarxa denuncia la manca de responsabilitat social corporativa i de transparència de les empreses transnacionals. 

La Xarxa d’entitats per la RD del Congo és una coalició formada per diverses entitats i persones especialitzades que neix l’any 2009 per tal d’enfortir les estratègies de participació i de col·laboració entre les pròpies entitats catalanes i les congoleses per denunciar, crear opinió i informar sobre el conflicte de la RDC. Està formada per l'Escola de Cultura de Pau, Farmacèutics Mundi, Justícia i Pau, La Bretxa, la Lliga dels drets pels pobles, Solidaritat Castelldefels-Kasando, VSF Justícia Alimentària Global i persones expertes i coneixedores de la regió

Contacte per a premsa i mitjans: 
Josep Mª Royo: 655643345 
Maria Gas - 639.34.49.58

Més informació: http://entitatscongo.blogspot.com.es/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada