Què passa a la República Democràtica del Congo?

Des de mitjans dels anys 90 la República Democràtica del Congo (RDC) és escenari d’una guerra que ha causat al voltant de 5 milions de víctimes mortals, centenars de milers de desplaçats i refugiats, una greu crisi humanitària i violacions continuades dels drets humans contra el conjunt de la població civil, on almenys 200.000 dones i menors han patit la violència sexual com a arma de guerra.
Malgrat el seu greu impacte, és un conflicte oblidat per a l’opinió pública internacional i està silenciat per part dels mitjans de comunicació, que en donen una imatge parcial i esbiaixada, sense analitzar les seves arrels històriques i culturals, ni les dinàmiques locals, regionals i internacionals, vinculades no només a l’explotació dels recursos naturals sinó també a dinàmiques de poder, on Rwanda i altres països de la regió juguen un paper fonamental, en un món globalitzat on les grans potències (EUA, Xina) competeixen per ampliar les seves àrees d’influència.
Trencar el silenci que envolta la RDC permetrà donar veu als actors locals que s’organitzen per sobreviure i fer front a aquesta situació, fer visibles de manera concreta les connexions entre aquestes dinàmiques locals i la dimensió internacional, fer palès que el model de consum imperant contribueix a perpetuar una situació de violència i d’economia de guerra en la que participen directa o indirectament ciutadans congolesos i congoleses, però també empreses locals i internacionals, davant la permissivitat i fins i tot la complicitat de governs i organitzacions internacionals.

dimecres, 21 de març del 2012

Recull de premsa: Presentació i llançament de la Campanya No amb el meu mòbil!

El 27 de febrer s’inaugurava el Congrés Mundial de Mòbils ( MWC) a la ciutat comtal: Barcelona, seu del Congrés fins l’any 2018. Aquell mateix dia la Xarxa d’entitats per la República Democràtica del Congo llançava la seva campanya No amb el meu mòbil! 
La cobertura mediàtica d’aquest gran esdeveniment va ser impressionant: noticies sobre les darreres innovacions i aplicacions, sobre l’impacte econòmic per a la ciutat, sobre les 67.000 persones que s’estimen que el van visitar... Però, amb poc espai per fer ressò d’una altra realitat: la situació d’injustícia i de violència que pateix la població congolesa provocada, en part, per les condicions d’explotació i d’espoliació dels recursos naturals de la RDC. El 80 % de les reserves del Coltan es troben a la República Democràtica del Congo, un mineral imprescindible per a la fabricació dels telèfons mòbils. La majoria de multinacionals del sector de l’electrònica compren el coltan, el transformen i l’utilitzen, però són transparents en les seves cadenes de subministraments ? Dades i estudis indiquen que queda molt camí per recórrer i que els beneficis dels minerals explotats i espoliats no arriben a la població local, sotmesa a una violació constants dels seus drets. 
Destaquem, però, que diferents mitjans de comunicació publicaren articles o entrevistes de membres de la Xarxa informant d’aquesta situació i de la responsabilitat de les empreses, i també de Catalunya, - compromesa amb una nova cultura de la Pau recollida en la Llei de Foment de la Pau (2003), coincidint amb els objectius de la campanya No amb el meu mòbil!. A continuació podeu consultar el recull de premsa: 
Artilcles:
Vilaweb 
Coordinadora D’ONG i altres moviments solidaris de Lleida 
Expansión 
MèdiaCat.Observatori Crític dels Mitjans
El triangle
La Directa

Entrevistes ràdio: 
Rac 1. El Món de Rac 1. 29/2/2012
Punt ORG 5/3/2012 
Ràdio Hospitalet. Programa Tots els Matins. 13/3/2012


Entrevistes televisió:
 Barcelona Televisió  29/2/2012



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada